CS Prietenos Tinerilor "Tineri pentru Tineri"
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
luni-vineri 16:00-19:00
sâmbăta 9:00-12:00
duminica zi liberă
Telefoane de contact:
Hotline (373 241) 24282
Coordonator (373 241) 21115
Fax (373 22) 21115
E-Mail:
Consultant vpancev@mednet.md
PR consultant tpt-cimislia@mail.md
Web admin vpancev@mednet.md

 

Informaţie Utilă  Sănătatea Mintală

Sănătatea Mintală

10 octombrie - Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este sărbătorită începând cu anul 1992 la nivel mondial, deoarece conform Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), sănătatea mintală este strîns legată de comportament şi modul de viaţă, iar problemele de ordin social, mintal sau comportamental pot interacţiona, amplificîndu-şi efectul asupra atitutidinii şi bunăstării.
           Consumul excesiv de substanţe psihotrope (inclusiv alcool, nicotina, canabis), violenţa împotriva femeilor sau a copiilor, HIV/SIDA, depresiile sau stările de anxietate sunt predominante şi mai greu de suportat atunci cînd se suprapun peste şomaj, venituri scăzute, excludere socială, stil de viata nesănătos sau nerespectarea drepturilor omului. OMS apreciază că în ţările în tranziţie, rata tulburărilor mintale este mult mai mare decît media celorlalte ţări, situîndu-se între 30% şi 35%.

Peste 450 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de afecţiuni mintale, cele mai frecvente boli de acest tip în rîndul europenilor fiind depresia si schizofrenia.
            "La momentul acesta, cele 450 de milioane de persoane se confrunta cu o problema de sanatate mintala, comportamentala sau psihologica reprezinta 12% din populatia lumii, potrivit unui raport al World Federation for Mental Health, dintre aceştia, 50 de milioane sufera de boli mintale grave. Foarte mulţi bolnavi de acest fel suferă singuri şi în tăcere, fară a primi tratament specializat, din cauza barierelor impuse de societate - stigmatizarea şi prejudecăţile fiind cele mai importante obstacole pentru oferirea de servicii medicale de calitate".
           Potrivit organizaţiei nonprofit Mental Health Europe (MHE), peste 27% dintre adulţii europeni suferă de cel puţin o formă de boală mintală pe parcursul unui an. MHE estimeaza că, pană în anul 2020, depresia va fi cea mai raspandită boală din Europa.

 Un studiu realizat în Romania ne indică cert la faptul că majoritatea persoanelor chestionate asociază bolile mintale cu pericolul, săracia sau ridicolul, iar 62% se aşteaptă la violenţă verbală şi fizică de la astfel de persoane, considerate "mai puţin inteligente decît majoritatea oamenilor". De asemenea, deşi aproximativ 40% dintre romani ştiu cîte ceva despre bolile mintale din experienta directă sau din interacţiunea cu membrii familiei, prieteni, colegi sau vecini cu astfel de probleme, 58% dintre respondenti spun că "cei mai mulţi oameni" nu ar accepta o astfel de persoană ca prieten apropiat, iar 47% cred ca "cei mai mulţi oameni" consideră internarea într-un spital psihiatric drept un eşec. 

 Deşi 80% din cei chestionati consideră stresul drept principala cauză a bolilor mintale, majoritatea din ei evită adresarea la specialişti după o traumă psihică sau suportînd situaţii stresante zi de zi.           

Realizările medicinii din ultimii ani ne permit sa tratăm majoritatea maladiilor mintale, dar e mult mai uşor de a preveni o maladie decît să o tratezi, deacea este binevenită adresarea cît mai timpurie al elevilor la psihologii şcolari, al tinerilor în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor, adulţii - la specialiştii în domeniul Sănătăţii Mintale din spitalele raionale, municipale şi republicane. Serviiciile de consiliere psihologică şi psihoterapie devin în fiecare an tot mai accesibile pentru majoritatea populaţiei. Şi nu uitaţi maxima latină „Mens sana in corpore sana”, adică „într-un corp sănătos – o minte sănătoasă”!